Onze bestaansreden
Onze inzet voor solidaire en duurzame steden

Naar een stedelijke toekomst waarin « wonen » een vorm is van sociale rechtvaardigheid, waardering van diversiteit en evenwichtige beheersing van hulpbronnen.

De bestaansreden van SoHab behelst het leveren van een bijdrage aan beter individueel en gemeenschappelijk « wonen » (onderhoud, bewoning, verbetering, anticiperen, leven, …). Die bestaansreden kreeg in 2022 herbevestiging via een evaluatie van ons sociaal doel: « SoHab is een op solidariteit gerichte vereniging die in een stedelijke omgeving wil bijdragen aan duurzame huisvesting door de ontwikkeling van waardige en betaalbare woningen en door lokale ontwikkeling van het territorium. »

ONZE OPDRACHTEN

Onze beide
algemene opdrachten

De ontwikkeling van
waardige en betaalbare
huisvesting

Volgens artikel 25 van de Universele verklaring van de rechten van de mens van 1948 heeft ieder mens recht op een bestaansniveau dat hoog genoeg ligt voor het waarborgen van gezondheid en persoonlijk welzijn voor zichzelf en zijn gezin, daaronder ook huisvesting. De Belgische grondwet garandeert het recht op beschikking over een waardige woning die in overeenstemming met de menselijke waardigheid is (artikel 23).

In alle steden ter wereld spelen toegang tot en gebruik van huisvesting een belangrijke rol in de sociale positie van gezinnen en het welzijn van gezinsleden. De woning is tegelijkertijd een schuilplaats en ruimte waarin we verschillende activiteiten van het dagelijkse leven kunnen uitoefenen. Het is ook een ankerpunt (en adres) waardoor men als burger wordt waargenomen en van waaruit formele toegang tot basisvoorzieningen mogelijk wordt gemaakt.

De veiligheid die huisvesting biedt is dus een eerste vorm van sociale bescherming en bepaalt vaak de toegang tot alle andere rechten (gezondheid, opvoeding, werk).

Nochtans wordt de toegang tot een eigen « huis », een « thuis », nergens volledig gewaarborgd. Onder tal van complexe vormen heerst overal wooncrisis.

In dit kader houden we ons specifiek bezig met de privé-woningmarkt. Daarbij gaat het zowel om verbetering van de technisch-architecturale kwaliteit van woningen als om activering van de huurmarkt binnen het raam van toegang tot betaalbare (sociale of rechtvaardige) huur.

De ontwikkeling van
beschikbare middelen
binnen de stad

La notion de droit à la ville est un concept central dans les débats sur l’urbanisme, les politiques urbaines et la justice sociale. Il s’agit d’une revendication pour une ville démocratique, orientée vers les besoins de ses habitants et qui valorise ses multiples ressources, tant à l’échelle locale des quartiers qu’à l’échelle de la métropole. Ces ressources urbaines sont des « capitaux » socio-culturels, économiques, physiques et environnementaux. Certaines sont à considérer comme des biens communs (eaux pluviales, énergie solaire, espaces publics, cultures …).

En ville, le quartier détermine pour beaucoup les conditions d’épanouissement des personnes car il influence directement le niveau d’accès aux infrastructures et aux services (éducation, santé, …), aux conditions matérielles et environnementales (loisirs, qualité de l’air, espaces verts, …), aux opportunités économiques (emploi, commerces, …), aux opportunités socio-culturelles (liens de voisinage, dynamiques d’entraide, diversité et mixité …).

Or, de nombreux quartiers connaissent un phénomène de ségrégation spatiale s’observant, à la fois, par des manques (d’investissements, d’appropriation, de participation, …) et des excès (de densité, de précarités, d’insécurité, …)
Dans ce contexte, nous avons choisi de travailler la ville « inclusive », entendue au sens de l’articulation des fonctions et des personnes, en soutenant des dynamiques collectives et communautaicres de socialisation, de capacitation et de concertation multi-acteurs à l’échelle de quartiers prioritaires et/ou stigmatisés.

ONZE BASISWAARDEN

Wat ons dagelijks drijft

Solidariteit

We geloven in een betere toekomst die steunt op principes van onderlinge hulpverlening en sociale rechtvaardigheid. We baseren onze activiteiten op het menselijke: respect voor grondrechten, welwillendheid en luisterbereidheid geven vorm aan onze dagelijkse manier van werken.

Duurzaamheid

We ijveren voor duurzame steden die onze leefomgeving respecteren en willen behouden, die voor iedereen en overal naar een goede levenskwaliteit streven, die de leefbaarheid van korte, eenvoudige en duurzame stedelijke ketens garanderen en waarin participatieve democratie is begrepen.

Creativiteit

We geloven in de creativiteit en rijkdom van plaatselijke dynamieken. Samenwerking, naar waarde schatten van ieders vaardigheden of talenten en rekening houden met verscheidenheid, bieden de mogelijkheid nieuwe en gepaste antwoorden te geven op probleemsituaties die zich stellen.

ONZE BELANGRIJKE CIJFERGEGEVENS

SoHab
in enkele gegevens

Elk jaar opnieuw volgen en evalueren we de kwaliteit van onze activiteiten door het effect en de impact ervan na te gaan. Regelmatig maken we ook belangrijke cijfers bekend over de effectiviteit van onze activiteiten, zodat men de resultaten ervan kan inschatten.

0

Het aantal personen dat in bestaansonzekerheid leeft en dat in 2023 in zes Brusselse volkswijken werd gemobiliseerd via burgerinitiatieven, gemeenschapswerking, sociaal-culturele activiteiten en initiatieven ter bevordering van verworven en aangeleerde vaardigheden.

0

Het aantal eigenaars en bewoners dat in 2023 raad kreeg en steun genoot op het vlak van veiligheid, hygiëne, gewoontes, comfort en energiescore van hun woning(en).

0

Het aantal personen, waaronder 176 kinderen, dat over een waardige huurwoning beschikt binnen ons sociaal verhuurkantoor.

0

Het aantal huishoudens dat in onze eerste twee participatieve residenties woont.

Ons netwerk

Partnership
als hefboom voor standpuntbepaling en activiteiten

Enerzijds ontwikkelen we strategische en operationele samenwerking met een tiental organisaties. Door die samenwerking kunnen we de vaardigheden van onze vaklui met externe competenties en ervaringen uitbreiden. Anderzijds is er samenwerking met zusterorganisaties. Door die samenwerking kunnen we onze benaderingswijze en activiteiten uitbreiden en in een breder perspectief plaatsen. Door deelname aan beheersorganen maken we zelf deel uit van bewegingen en sectorale platforms.


Partnerships


Lidmaatschap


Geldschieters

Image
BIJ SOHAB WERKEN

Sluit aan bij een
dynamisch team

Regelmatig gaan we op zoek naar mensen met een ondernemersprofiel, creatieve personen, experten in stadswetenschappen (sociologen, stedenbouwkundigen, animatoren van gemeenschappen, architecten…). Indien u er iets voor voelt deze uitdagingen zelf aan te gaan, maar tegelijkertijd werk in team- en netwerkverband apprecieert, aarzel dan niet om u kandidaat te stellen zowel op spontane wijze als na publicatie van onze werkaanbiedingen.

Word solidaire eigenaar !

Uw woning kan een springplank worden voor de ontplooiing van een gezin.

Mis niets van SoHab
Ontvang de laatste nieuwtjes rechtstreeks in uw mailbox (Franstalig)