
Via haar vastgoedagentschap, zoekt en vindt SoHab woningen bij eigenaars en investeerders uit de privé- en openbare sector om gezinnen te huisvesten die zich in een bestaansonzekere situatie bevinden. Door ons het beheer over uw onroerend goed toe te vertrouwen, draagt u actief bij in de strijd tegen slechte woontoestanden in Brussel.
U bent een particulier, een gezin of een onderneming die over onroerend goed beschikt; u bezit diverse soorten onroerend goed zoals een appartement of gebouw waaruit u inkomsten puurt en die u voor verhuur aanbiedt ?
U bent zich terdege bewust van de problemen die zich op het vlak van huisvesting stellen en u wenst daarop een concrete sociale impact te hebben ?
Financieel rendement is niet uw enige zorg, u bent bereid te praten over rechtvaardige huurvoorwaarden en het beheer over uw onroerend goed op middellange of lange termijn ter beschikking te stellen?
Onze twee systemen
Sociaal Verhuurkantoor
Het Sociaal Verhuurkantoor is een mechanisme dat gereglementeerd is op het vlak van prijsvorming, financiële hulp en fiscale stimuli.
Het Sociaal Verhuurkantoor richt zich op gezinnen die in sterke bestaansonzekerheid verkeren en waarvan het belastbaar inkomen zich onder een bepaald plafond bevindt.
In dat geval is SoHab de contractuele huurder van de woning (of de beheerder ervan) en garandeert onze organisatie de betaling van een huurprijs die wordt bepaald door de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (over het algemeen lager dan het gemiddelde op de niet-gereguleerde huurmarkt). De onderhuurder betaalt ons op zijn beurt een huur die nog 25% lager ligt.
- De volledige zorg dragen over het beheer van uw woning.
- Eigenaars van nabij begeleiden.
- Garantie op inkomst uit huur (waaronder dekking tijdens leegstand).
- Waarborg op onderhoud en herstelling van de woning.
- Administratieve vereenvoudiging.
- Toegang tot de verhoogde renovatiepremie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en begeleiding in de opstelling van overeenkomstige dossiers.
- Volledige vrijstelling van belasting op het kadastraal inkomen.
Rechtvaardige Huur
Binnenkort geven we meer informatie over dit project.

Wat we u kunnen bieden
- Economische analyse (begroting), rekening houdend met de voorkeur (aard van het goed, ligging, …).
- Gericht zoeken naar en bezoek brengen aan potentiële panden .
- Steun en advies geven bij onderhandeling.
- Vergemakkelijken van administratieve en juridische stappen tot aan de ondertekening van de verkoopakte.
- Architecturaal ontwerp en dimensionering van aanpassingen en renovaties.
- Advies en ondersteuning tot aan de toekenning van vergunningen.
- Selectie van aannemers en toezicht op werkzaamheden tot aan de oplevering.
- Steun en advies geven voor het verkrijgen van openbare financiële hulp.
- Identificatie en selectie van één of meerdere gezinnen die zich in en sterke (huur van sociale aard) of gemiddelde (rechtvaardige huur) bestaansonzekerheid bevinden.
- Indien nodig, de ontmoeting en onderhandeling met de huurder en verhuurder organiseren.
- Vergemakkelijken van contractvorming: opstelling van de overeenkomsten (beheer mandaat, huurcontract, contract voor onderverhuur) tot aan de ondertekening.
- Organisatie van intrek: (huurwaarborg stellen, inventaris, …).
- Administratief en contractueel beheer: opvolging en informatie over de legale verplichtingen van de eigenaars, opvolging van fiscale aftrek, opvolging van dossiers voor aanvraag van premies, …
- Financieel en boekhoudkundig beheer: inning en betaling van huur (zelfs bij niet betaling door het gezin dat huurt of bij leegstand), opvolging van indexaanpassingen, beheer van de gemeenschappelijke lasten (opvolging, afrekening en omslag).
- Technisch beheer: controle van de staat waarin het pand zich bevindt (bezoek binnen de eerste zes maanden, daarna jaarlijks), opvolging van verbruik (water, elektriciteit en gas), organisatie van het onderhoud van installaties (verwarmingssystemen, ventilatie), organisatie van opfrissingswerken en van eventuele herstellingswerken in geval van huurschade (via het technische team of een dienstverlenende derde), organisatie van het onderhoud (in overleg met de eigenaar/eigenares).
- Sociaal beheer (indien nodig): opvolging van de psychosociale begeleiding van gezinnen-huurders (via erkende partners), informatie en sensibilisering van huurders over de gebruiken binnen de woning (meer in het bijzonder in geval van gebouwen met een hoge energiescore.) …
Ons Sociaal Verhuurkantoor
in het kort

In 2023 genoten 524 personen, waaronder 176 kinderen, van een waardige huurwoning.
Gemiddeld 40 maanden bedraagt de wachttijd voor kandidaat-huurders vooraleer ze een woning krijgen toegewezen.
188 woningen in beheer van SoHab in 2023
12% Van onze woningen zijn transit- of overgangswoningen.
25 Jaar ervaring op het vlak van woningen van sociale aard.
Ik ben zo gelukkig. Ik heb meer gevonden dan een plek om te wonen: ik heb een thuis gevonden, een plek waar mijn kinderen zullen opgroeien omringd door liefde en kansen. En elke dag word ik wakker met dankbaarheid, wetende dat mijn toekomst nu rooskleuriger is dan ooit.
Fatoumata, moeder van twee kinderen, woont in een woning van het SoHab-Verhuurkantoor
Onze familie wil een bijdrage leveren aan waardige huisvesting voor gezinnen met kinderen in Brussel. Het beheer van de huur van dit gebouw, bestaande uit 11 ruime en heldere appartement die we als passiefwoningen wilden, aan SoHab toevertrouwen was voor ons de rechtvaardigste en eenvoudigste oplossing.
Eigenaar van de Residentie Weiland
Voor nadere informatie kan u contact met ons opnemen
Zit u met vragen over de verschillende voorzieningen van ons solidair agentschap voor onroerende goed? Wenst u meer te vernemen over de begeleiding die we u kunnen aanbieden, Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen!
Charlie Van Poucke
Hoofd vastgoedpartnerschappen
Tél. : +32 498 29 28 99
