
Donaties en legaten maken de rechtstreekse realisatie mogelijk van onze opdrachten, met name als het gaat om residentieel vastgoed, omdat het daardoor mogelijk wordt het aantal solidaire huurwoningen uit te breiden en een springplank te worden voor gezinnen in moeilijkheden op zoek naar een meer stabiele toekomst.
Wat is een donatie of legaat?
Een donatie is een juridische daad waarbij iemand goederen (geld, roerende of onroerende goederen) bij leven onmiddellijk, onherroepelijk en zonder tegenprestatie aan anderen overlaat. Er bestaan 3 soorten donaties (gelddonatie, donatie van roerend goed of donatie van onroerend goed).
Een legaat is een testamentaire juridische daad waarbij iemand goederen nalaat na zijn dood (geld, onroerende goederen, voorwerpen, enz…). In Brussel bestaan er 4 soorten legaten: (algemene legaten, legaten onder algemene titel, bijzondere legaten en duo-legaten). Legaten zijn krachtige middelen om uw engagement voort te zetten door steun aan een initiatief dat u een warm hart toedraagt.
Waarom een donatie doen of een legaat aan SoHab nalaten?
Een donatie (en/of legaat) geven aan SoHab, meer in het bijzonder als het om een onroerend goed gaat, is een structurele manier om de strijd aan te gaan met sociale onrechtvaardigheden en mee te bouwen aan een meer leefbare stad.
SoHab verbindt zich ertoe de hen toevertrouwde goederen op een verantwoorde manier te zullen beheren, in volle transparantie op het vlak van gebruik en behoud. Elk goed wordt gebruikt of aangewend om een positieve en duurzame motor van verandering te worden voor personen in moeilijkheden.
Met fiscaal gunstige tarieven (tarief à 12%) is het een efficiënte manier om de impact van uw patrimonium te maximaliseren.
Schenksters en schenkers van SoHab worden uitgenodigd om aan het verenigingsleven van de organisatie deel te nemen (jaarlijkse vrijwilligersvergadering in het bijzijn van schenkers en schenksters).
Hoe een donatie/schenking doen en/ of een legaat aan SoHab nalaten?
Neem contact met ons op voor een volledig vrijblijvend eerste gesprek.
Raadpleeg een notaris om onze vereniging te laten opnemen in uw testament. De notariële acte is verplicht bij schenking van onroerende goederen of schenkingen onder voorwaarden of met bijzondere clausules (bijvoorbeeld het vruchtgebruik van de schenker/schenkster over het goed tot aan zijn of haar dood).
We houden ons met de opvolging bezig: evaluatie, beheer en toewijzing van goed volgens ons solidair engagement.
Stelt u zich vragen?
U kan alle soorten onroerende goederen nalaten: appartementen, huizen, terreinen en zelfs delen van eigendommen. Het is inderdaad perfect mogelijk een deel van uw patrimonium na te laten? Uw notaris kan u helpen bij keuze van de formule die het beste bij u past.
Als uw goed herstellingswerken nodig heeft, dan verbindt onze organisatie zich ertoe de beste scenario’s te bestuderen om noodzakelijke werken uit te voeren en zo een waardige woning aan de huurder te garanderen.
Ja, zolang u leeft, kan u uw testament op elk ogenblik annuleren of wijzigen. Uw notaris kan u begeleiden bij de nodige stappen om die wijzigingen te realiseren.
Een verplichting is het niet, maar het zou ons goed uitkomen dat we het vooraf te weten komen. Zo zal u beter begrijpen hoe uw goed onze opdracht ondersteunt en, als u dat wenst, kunnen we u op dat vlak begeleiden.
Voor een persoonlijk gesprek, neem contact met ons op
We staan tot uw beschikking om antwoord te geven op al uw vragen over legaten en om u in uw demarches te begeleiden.
Charlie Van Poucke
Hoofd vastgoedpartnerschappen
Tél. : +32 49829 28 99
